Egy honlap biztonsága mindig kiemelten fontos. Nem csak a saját adataink és üzleti folyamataink biztonsága miatt, hanem a regisztrált felhasználóink és a látogatók adatainak védelme érdekében. De honnan tudhatod, hogy feltörték az oldaladat? Olvass tovább!

Értesítést küld a Google

A legtöbb honlap össze van kötve a Google Search Console felületével. Miközben a Google robotok végzik a munkájukat, olyan építőelemekre bukkanhatnak, amelyeket képtelenek indexelni. Ekkor kapsz egy értesítést a felmerült hibáról. Mivel nem minden nap jár a Google robot az oldaladon, ezért jó, ha minél hamarabb utánajársz és kijavítod az értesítés okát.

Értesítést küld a böngésző

Ha a honlapodra kattintasz és a böngésződ értesít, hogy úgynevezett malware – rossz indulatú program – fut a honlapodon nagy valószínűséggel hacker áldozata lett vállalkozásod webhelye.

Ez a típusú értesítés Google Chrome esetén – általában – a jobb felső sarokban jelenik meg. Bizonyos böngészők meg is tagadhatják a webhelyhez való hozzáférést. Ne feledd, ez a típusú figyelmeztetés teljesen más mint az SSL-hez kapcsolt titkosított csatorna hiányát jelző üzenet.

Hiba az oldalon

Ha nem tudod elérni a webhelyedet, mert  4-el vagy 5-el kezdődő hibakódot jelez, akkor elkezdhetsz gyanakodni. A 400-as hibakódok mindegyike az oldaladhoz kapcsolódnak, míg az 500-as hibakódok a szerver problémáját jelezhetik. Az első esetben jobb, ha webmestered segítségét kéred, míg az utóbbi esetben tárhely szolgáltatódhoz fordulhatsz tanácsért.

Érvénytelen felhasználónév vagy jelszó

Amennyiben a felhasználóneved és/vagy a jelszavad nem működik annak ellenére, hogy te vagy a webmestered sem változtattátok meg, akkor nagy valószínűséggel egy sikeres hacker támadás áll a háttérben. Legrosszabb esetben, akár az admin szerepkörből is eltávolíthat, hogy átvegye a honlapodat.

Ez meg is történhetett azokkal, akik az Import Export WordPress Users plugin bizonyos verzióját használták. Blogunkon rendszeresen biztonsági értesítéseket adunk ki a legnépszerűbb WordPress kiegészítőkhöz kapcsolódóan.

A webhely offline állapotban van

Gyakori, hogy hacker támadás esetén a tárhely szolgáltató offline állapotba teszi a honlapodat, ezzel megvédve a saját információtechnológiai rendszerét és az összes többi weboldalt, amelyeket szerverén tárol. Ilyenkor érdeklődj a tárhely szolgáltatódnál!

Szokatlan forgalom

Ha szokatlan forgalmat észlel honlapodon lehetséges, hogy DDoS típusú támadás áldozata vagy. Ennek egyik célja a működés teljes vagy részleges megbénítása, hogy a felhasználókat megakadályozza abban, hogy elérjék a webhelyet.

Az úgynevezett Traffic Spike jelenség nagyon jól kitűnik a Google Analytics alkalmazás adatain belül. Ha egyre lassabb az oldalad betöltési sebessége, esetleg időként 4-el vagy 5-el kezdődő hibakódot jelez, akkor azonnal fordulj webmesteredhez és a tárhely szolgáltatódhoz.

Forrás: secureblitz.com

Legyen biztonságos weboldalad!

WordPress weboldalak biztonsági karbantartása, kifejezetten mikro- és kisvállalkozásoknak.

ÉRDEKEL